Forum poświęcone stronie harrypotter.org.pl
Komentator
Ostanio przeczytałam serię ,,Co za tydzień" i naprawdę mi się spodobała! Za całokształt, i za to, że nie wszystko im się idealnie udaje, dzięki czemu bardziej przypomina prawdziwe życie. Sięgnęłam też po książkę ,,Zakazany świat" i dzięki niej poznałam sporo znanych zabytkówxD
Skusiłam się także na ,,Dumę i Uprzedzenie". Na początku mnie nudziła, ale od połowy już czytałam z ciekawością.
Komentator
Ja czytałam "Co za tydzień2", niestety na jedynkę nie trafiłam.
Administrator
A ja teraz czytam "Uczennicę Maga", prequel do "Trylogii Czarnego Maga" Książka długa, więc jest co czytać Akcja na początku trochę wolna, ale mam nadzieję, że później się rozwinie.
Autor Pamiętnika
Och, to ja "Zmierzch" uwielbiam- chyba najbardziej spodobała mi się w nim ta odmienność od wszystkich romansideł- to, że jest to ta Jedyna Miłość i że nie ma w nim problemówn typu "mam pryszcza- idę się powiesić". Przepięknie też Meyer oddaje uczucia, sprawia, że czytelnik jest w zupełnie innym świecie.
Nie jest jednak na tyle dobry, by zająć miejsce Sienkiewicza, Tolkiena, Rowling czy Mickiewicza, choć niewątpliwie jest to dobra książka, przynajmniej moim zdaniem.
Komentator
Hurra!!! w końcu ktoś, kto nie uważa, że "Zmierzch" jest najcudowniejszy, najlepszy i że HP czy Władca Pierścieni są dziecinne... Niestety, ale spotkałam się z takimi opiniami...
HP zawsze będzie mi się kojarzył przede wszystkim z książką dzieciństwa, bo przeczytałam go naprawdę wcześnie i nie jestem pod tym względem obiektywna, przynajmniej tak mi się wydaje. Opatrzył mi się, poprostu.
"Władca pierścieni" jest niesamowity i naprawdę uwielbiam tolkienowski styl.
Wiecie, co jeszce lubię? Bajki braci Grimm. Te oryginalne. Są niesamowite. Pamiętam, jak czytałam je w wieku 6 lat i potem bałam się zasnąąć... mam takie świetne, stare wydanie, do którego z chęcią wracam.
"Zmierzch" jest strasznie wciągający. Ale jak już się przeczyta, to jakby trochę sie nabiera do tego dystansu. Tylko te postacie - uwielbiam Jaspera, Alice, Rosalie, za to Jacob może iść się wypchać.
Co jeszcze? "Duma i uprzedzenie"! Och, piękna książka, kocham ją! Czysta klasyka. Darcy, tajemniczy, inteligentny, bogaty i do tego jaki sexy...
Kapuścińskiego może czytałyście coś? ALbo Lema?
Komentator
Czytałam Lema, ale nie przypadł mi do gustu.
Autor Pamiętnika
O, to ja Lema bardzo lubię. Za oryginalność. Za podejście do życia. A "Dumę i uprzedzenie" dopiero zacznę niedługo, jestem pewna, że mi się spodoba, bo sam jej styl jest świetny, to już przepiękna klasyka.
A "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa? Polecam- rewelacyjne!
A poezję lubicie? Gałczyński, Miłosz, Szymborska? Ich również gorąco polecam, wiersze są wspaniałe, ironiczne, z kpiącym podejściem do życia, z humorem a zarazem romantyzmem. Świetne!
Strasznie lubię Szymborską. I "Mistrza i Małgorzatę" też, Bułhakow jest niesamowity. A ostatnio przeczytałam dwie książki z serii "Brzydcy" Westerfelda, bardzo wciągające.
Autor Pamiętnika
O, tego nie czytałam...Dobre, mówisz? Poszukam, dzięki
Komentator
Ja czytam powieści Agathy Christie, podobają mi się, są pełne niezwykłych zwrotów akcji i zagadkowych wydarzeń, i szybko je się czyta.
Czytam też HP, wszystkie tomy od początku, jak w każde wakacje. Zastanawiam się tylko, kiedy mi się to znudzi...;]
Autor Pamiętnika
Heh ; ) Ja tak robiłam do czasu, aż w końcu nie wytrzymałam i przerzuciłam się na Tolkiena xD
Komentator
Nie, ja na Tolkiena się nie przerzucę, chyba... Jakoś nie przypadł mi do gustu, ale zrobię ,pewnie za jakiś czas, kolejne podejście do jego powieści i spróbuję je przeczytać, może tym razem mi się uda, może mi się spodoba. Nigdy nie wiadomo, kiedy nadejdzie ten czas.;p
Co do książek ostatnio przeczytanych, to znalazłam w bibliotece "Co za tydzień 1", jest to fajna książka, szybko się ją czyta, ale nie jest mega interesująca. Przeczytałam też "Będę u Klary" i podoba mi się całokształt tej książki. "Biali bogowie"- ciekawa książka, o rodzinie, która skutkiem wypadku(zatonięcia samolotu) trafia do wioski ludzi, do których nie dotarła cywilizacja, tam spotykają swojego rodaka, który od tej pory służy im za tłumacza, przeżywają tam kolejne dni, matka zostaje zjedzona przez piranie, brat głównego bohatera umiera podczas operacji przeprowadzanej przez ojczyma. Z wioski wydostaje się główny bohater i tłumacz. Polecam, książka dość interesująca, ale nie do końca w moim guście.;D
Autor Pamiętnika
Heh xD
Ja za to odkryłam Nicholasa Sparksa, jeśli ktoś lubi romantyczne książki w stylu klasyki- przeczytałam "List w butelce" i teraz biorę się za "Od pierwszego wejrzenia". Oprócz tego Walter Scott- przygodowa na tle historycznym- "Ivanhue" oraz "Rob Roy"- polecam!
I, oczywiście, Dan Brown. Nie lubię sensacyjnych książek, ale to jest fascynująca książka, pełna zagadek, niespodziewanych zwrotów akcji, ciekawostek, przygód i emocji. "Kod Leonarda da Vinci"- polecam!
Ma jeszcze trzy inne książki, ale jeszcze ich nie przeczytałam, choć niektórzy twierdzą, że są jeszcze lepsze ; ) Naprawdę polecam!